FAQ - Συχνές Ερωτήσεις

Έχει ο ιατρός ευθύνη, αν αποτύχει η θεραπεία και χειροτερέψει η υγεία μου;

Ναι, αν δεν ακολούθησε τους κανόνες της επιστήμης και δεν κινήθηκε στο πλαίσιο των διδαγμάτων της εμπειρίας. Μόνο σε αυτή την περίπτωση η αποτυχία μπορεί να αποδοθεί στις πράξεις του, αλλιώς θεωρείται αποτέλεσμα φυσικών παραγόντων οι οποίοι δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν ή να ελεγχθούν, τουλάχιστον τη στιγμή που ενήργησε. Αν οι κανόνες της επιστήμης και η εμπειρία παρόμοιων περιστατικών αφήνουν περιθώρια ελεύθερης εκτίμησης στον ιατρό, οποιαδήποτε επιλογή του σε αυτά τα περιθώρια είναι θεμιτή, ακόμη και αν είναι διαφορετική από επιλογές άλλων ιατρών σε παρόμοια περιστατικά.

Σε ένα δύσκολο περιστατικό, ποιός έχει τον τελευταίο λόγο για τη θεραπευτική αγωγή, ο ιατρός ή ο ασθενής;

Ο ασθενής, σε κάθε περίπτωση, με δύο εξαιρέσεις:

- Αν δεν είναι σε θέση να εκφράσει τη βούλησή του, οπότε αποφασίζει η οικογένειά του (χωρίς ιεράρχηση μεταξύ των μελών).

- Αν πρόκειται για επείγον περιστατικό, οπότε αποφασίζει ο ιατρός, σεβόμενος πάντως τις πεποιθήσεις και τις αξίες του ασθενούς..

Μπορεί ο ιατρός να παραιτηθεί από τη φροντίδα του ασθενούς του;

Ναι, αν δεν κινδυνεύει άμεσα η υγεία ή ζωή του ασθενούς. Αν το ζητήσει ο ασθενής, είναι υποχρεωμένος να υποδείξει άλλον ιατρό για να τον αναπληρώσει.

Μπορεί ο ιατρός ή το νοσοκομείο να αρνηθεί σε ασθενή να λάβει γνώση μιας δικής του ιατρικής εξέτασης;

Σε καμία περίπτωση. Ο ασθενής έχει απόλυτο δικαίωμα πρόσβασης στις εξετάσεις του, καθώς και λήψης επίσημων αντιγράφων τους. Το ίδιο δικαίωμα, σε περίπτωση θανάτου, έχουν οι συγγενείς του μέχρι τον τέταρτο βαθμό.