Η Ομάδα μας

Δημήτρης Μαρκάτος

Ο Δημήτρης Χ. Μαρκάτος είναι Δικηγόρος και Πολιτικός Επιστήμονας. Ιδρυτής της πρώτης δικηγορικής εταιρείας στην Αθήνα (Δικηγορική Εταιρεία Αθηνών - Δ. Χ. Μαρκάτος και Συνεργάτες, Α.Μ. ΔΣΑ: 1), έχει χειρισθεί πλήθος υποθέσεων στα πεδία του αστικού, του εμπορικού και του ποινικού δικαίου, σε μια σταδιοδρομία 30 και πλέον ετών. Με ειδική εμπειρία σε θέματα ιατρικής ευθύνης και ίδρυσης νοσηλευτικών μονάδων (νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν"), έχει επιπλέον σημαντική νομοπαραγωγική και συγγραφική δραστηριότητα σε ζητήματα ποιότητας ζωής και προστασίας του περιβάλλοντος.

Τάκης Βιδάλης

Ο Τάκης Κ. Βιδάλης είναι Δικηγόρος Αθηνών, Διευθυντής του Τμήματος Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Δικηγορικής Εταιρείας Αθηνών. .

Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  στο συνταγματικό δίκαιο (1995), έχει επίσης δημοσιεύσει δύο μονογραφίες σε θέματα δικαίου και βιοηθικής και πάνω από 40 μελέτες σε περιοδικά, συλλογικούς και τιμητικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό στη βιοηθική, το ιατρικό δίκαιο, το δημόσιο δίκαιο, το δίκαιο της πληροφορικής, τη φιλοσοφία του δικαίου, την κοινωνιολογία του δικαίου και το δίκαιο του περιβάλλοντος.

Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πάνω από 50 διεθνή και εθνικά συνέδρια και σεμινάρια και έχει εργασθεί σε ερευνητικά προγράμματα, στα παραπάνω αντικείμενα.

Από το 2005 διετέλεσε εμπειρογνώμων σε θέματα δικαίου και βιοηθικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (FP 6, 7, Horizon 2020, ERC), ενώ έχει διατελέσει και εμπειρογνώμων στην UNESCO, συμβάλλοντας στη δημιουργία της παγκόσμιας βάσης δεδομένων για το ιατρικό δίκαιο.

Μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών (για τις μεταμοσχεύσεις, το εθνικό σχέδιο για τη νόσο Alzheimer, την ακούσια νοσηλεία στην ψυχική υγεία, τις επιτροπές δεοντολογίας της έρευνας σε ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα). Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες (ΕΟΦ), του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια - Alzheimer και αν. μέλος του του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Δ.Σ. του Ι.Κ.Υ. Έχει διδάξει στο ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΜΣ Βιοηθικής), στην Εθνική Σχολή Δικαστών και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Το 2001 εξελέγη ως επιστημονικός συνεργάτης και νομικός σύμβουλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.

Από το 2016 διδάσκει Ιατρική Δεοντολογία και Βιοηθική στο πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΠΑ (e-learning) και από το 2017 διδάσκει Βιοηθική και Βιοδίκαιο στο MSc Bioeconomy. Law, Regulation and Management στο International Hellenic University της Θεσσαλονίκης. 

Δημήτρης Μυρογιάννης

Ο Δημήτρης Μυρογιάννης είναι Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Perpignan (Γαλλία). Έχει διατελέσει Αν. Καθηγητής Παθολογίας και Θεραπευτικής στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων και έχει εργασθεί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες σε πολλά νοσοκομεία, δημόσια (Ελληνικός Ερυθρος Σταυρός, Δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών Ελπίς, Kremlin-Bicêtre Παρισίων) και ιδιωτικά (Wellington Hospital,London, Harley Street, London, New York Hospital,New York, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Άγιος Παντελεήμων Αθηνών, Ασκληπιείο Αθηνών, Mediterraneo Hospital),

 

Βασίλης Δ. Χριστοδουλάκης

Ο Βασίλης Χριστοδουλάκης γεννήθηκε το 1977 στο Ρέθυμνο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου πήρε το πτυχίο του το 2001. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική», όπου πήρε το δίπλωμά του το 2008 (με θέμα διπλωματικής διατριβής, τη νομική και δεοντολογική προσέγγιση της βιοιατρικής έρευνας). Από το 2010 είναι υποψήφιος διδάκτορας στον Τομέα της Φιλοσοφίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.. Από το 2003 δικηγορεί στο Ρέθυμνο, ειδικευόμενος στο Αστικό Δίκαιο, έχει δε προαχθεί από το 2012 στον Άρειο Πάγο. Διετέλεσε Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών Αττικής τη διετία 1999-2001 και ειδικός συνεργάτης της Γ.Γ. Νέας Γενιάς για την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας.

Αθηνά Γκούσκου

Η Αθηνά Γκούσκου είναι δικηγόρος Ζακύνθου. Ειδικεύεται στο ιατρικό δίκαιο και στο δίκαιο Δημόσιας Υγείας. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (όπου και διετέλεσε επιστημονική συνεργάτις του τομέα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής, με αντικείμενο: Έρευνα και διδασκαλία στο Δίκαιο Υγείας και τη Βιοηθική). Έχει εκπονήσει μελέτες για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων στο χώρο της Υγείας και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε θέματα ιατρικού δικαίου και βιοηθικής (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής), ενώ έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια εκπαίδευσης επαγγελματιών Υγείας και κοινωνικών φορέων, για θέματα προαγωγής ψυχικής υγείας και ανάπτυξης ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς και σε σεμινάρια βιοηθικής της European Summer Academy on Bioethics (Γερμανία).

Όλγα Τζωρτζάτου

Η Όλγα Τζωρτζάτου είναι δικηγόρος.

Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διατριβή της με τίτλο "Η προστασία των δεδομένων υγείας στον τομέα της βιοïατρικής έρευνας", έχει εκδοθεί ως βιβλίο το 2015 από τις εκδόσεις Σάκκουλα. Είναι νομικός σύμβουλος στο Ίδρυμα Βιοïατρικής Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών (I.IB.E.A.A.) από το 2008, όπου γνωμοδοτεί κυρίως για ζητήματα, τα οποία σχετίζονται την διανοητική ιδιοκτησία των ερευνητών στο πλαίσιο έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ (FP7, ΙΜΙ, HORIZON 2020). Η ακαδημαϊκή της έρευνα επικεντρώνεται στις νομικές και ηθικές συνέπειες, οι οποίες σχετίζονται με τη βιοïατρική έρευνα. Έχει δώσει διαλέξεις σχετικά με το biobanking, την προστασία δεδομένων και  το ιατρικό δίκαιο, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε μαθήματα μεταπτυχιακού επιπέδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι εμπειρογνώμονας (ethics expert) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και  μέλος της Βιοηθικής Επιτροπής του Ι.ΙΒ.Ε.Α.Α.

Γεωργία Βραχνή

Η Γεωργία Βραχνή είναι νομικός και υποψήφια διδάκτωρ στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εν συνεχεία πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο (διπλωματική εργασία: «Η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας») και στη Φιλοσοφία του Δικαίου (διπλωματική εργασία: «Το αγαθό της υγείας: η κριτική του Dworkin στην παραδοσιακή σύλληψή του»). Είναι, επίσης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (LL.M) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της  Χαϊδελβέργης Γερμανίας (διπλωματική εργασία: «Η αρχή της αμοιβαιότητας στο Ιατρικό Δίκαιο και τη Βιοηθική). Το καλοκαίρι 2010 μετέβη επί δίμηνο για ερευνητικούς σκοπούς στο Harvard Law School Library (Boston-MA), ενώ το διάστημα από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο 2011 υπήρξε επισκέπτρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο για το Γερμανικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Ιατρικό Δίκαιο, το Δίκαιο της Υγείας και τη Βιοηθική των Πανεπιστημίων Χαϊδελβέργης και Μάννχαϊμ. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και λίγα πορτογαλικά. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια σχετικά με το δίκαιο της υγείας και με ζητήματα βιοηθικής, ενώ έχει συνεργαστεί  με το περιοδικό «Δικαιώματα του Ανθρώπου» στην επεξεργασία νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κάτια Νεοφύτου

Η Αικατερίνη (Κάτια) Νεοφύτου είναι νομικός και υποψήφια διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κεντ στην Αγγλία (Kent Law School). Η διατριβή της προσφέρει μία νομική, ηθική και κοινωνιολογική ανάλυση του δικαίου και της πρακτικής της παρένθετης μητρότητας στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο (τίτλος: ‘A Comparative Socio-Legal Analysis of Responses to Surrogacy in Greece and the UΚ’). 

Η Κάτια είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Ιατρικό Δίκαιο και Βιοηθική (LLM in Medical Law and Bioethics) από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κεντ στην Αγγλία (τίτλος διπλωματικής εργασίας: ‘Is childlessness an illness so as to justify funding from public resources?’) και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί στο Διοικητικό Τμήμα του Αγγλικού Συστήματος Υγείας (NHS) και διετέλεσε ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του London School of Economics and Political Sciences για μία μελέτη στο θέμα της παρένθετης μητρότητας που εκπονήθηκε για λογαριασμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (τίτλος: ‘A Comparative Study on the Regime of Surrogacy in EU Member States’). Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια σχετικά με ζητήματα βιοηθικής και το δίκαιο της υγείας ειδικά σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και έχει συσυγγράψει άρθρο για το δίκαιο της παρένθετης μητρότητας στην Αγγλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ που εκδόθηκε σε συλλογικό τόμο στην Αγγλία (τίτλος άρθρου: ‘The fertility treatment time forgot: What should be done about surrogacy in the UK?’).

 

Χρήστος Σερμιέ

Ο Χρήστος Σερμιέ είναι Δικηγόρος Παρ’Εφέταις-Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Έχει εξειδικευτεί στο Δημόσιο Δίκαιο (LL.M. – Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Humboldt Βερολίνου), στη Φιλοσοφία του Δικαίου (LL.M. – Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και στη Βιοηθική/Ιατρικό Δίκαιο (MSc  –  Ιατρική Σχολή, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης).

Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού «ΒΙΟΗΘΙΚΑ» και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων.


Προϊόντα: 1 - 9 από 9